Fekete István nap

Fekete István nap

A 120 éve született Fekete Istvánra emlékeztünk

 

Iskolánk 2001-ben vette fel a Fekete István nevet. Azóta minden évben megemlékezünk névadónkról: témahetet vagy emléknapot tartunk.

Az idén, január 24-én, egy egész napot szenteltünk a megemlékezésnek. Az ezt megelőző héten osztályfőnöki és magyar órákon megnézték a tanulók a Tüskevár című filmet és a róla összeállított diavetítést. Előzetesen lehetett készíteni rajzokat az író állatairól vagy a téli erdőről, maketteket Matula kunyhójáról, bábokat varrhattak. Nagyon színvonalas alkotások születtek.

A megemlékezés reggelén mindenki kapott egy emléknapra készült kitűzőt, megkoszorúztuk az író udvarunkon álló szobrát, majd a kreatív alkotások díjazása következett. Sőt iskolánkban ki is állítottuk a műveket.

Ezután az alsósok osztályonként beszélgettek névadónkról, filmeket néztek róla és műveiből. A felsősök előzetesen alkottak csapatokat, így versenyeztek az Ifjúsági Házban. Fekete Istvánhoz illő csapatneveket választottak (Karak, Tás, Ci-Nyi, Kele gyerekei, Ravasz rókák, Bogáncs, stb.), csapatzászlókat készítettek. Változatos feladatok során adtak számot ismereteikről: keresztrejtvény, activity, ki vagyok én?, kérdések az író állatneveiről, kreatív feladatok. A verseny végére a győztes a 7. osztályosok KELE GYEREKEI csapata lett. Őket követte a 8. osztályosok CI-NYI és TÁS csapata. Mind a 11 csapat kapott jutalmat, mindenki gyarapíthatta ismereteit Fekete Istvánról.

Büszkénk adózunk emlékének, hiszen ő az egyik legismertebb magyar író. Azért is vettük fel az ő nevét, mert olyan szépen mutatja be műveiben a természetet, az állatokat, érződik alkotásaiban hagyományaink, a magyar nyelv szeretete. Intézményünkben pedig mindezekre nagy hangsúlyt fektetünk. Tanév végi kirándulásunkat pedig a Kis-Balatonra és környékére tervezzük, amelyről oly sokszor tett említést műveiben. Meglátogatjuk a Matula kunyhót és a Fekete István Emlékházat is.

Kapcsolódó galéria

Fekete István nap

Pályázatok

Örökös ökoiskola
Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
Magyarország Kormánya
Határtalanul
Okosan a pénzzel!
MFP
Bázisintézmény