Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

A 2020 évben megrendezésre kerülő horvát nemzetiségi tábor és közösségi célú programok támogatása - NEMZ-N-20-0182

    

A támogatott tevékenység megvalósulásának időpontja: 2020. szeptember 21-22.

2020.09.21.: Helyszín: Borsfai Fekete István Általános Iskola: osztályonként zajlottak a programok: gyümölcs- és zöldségsalátát készítettek a tanulók, melyet jóízűen elfogyasztottak. A készítés közben a gyümölcsöket, zöldségeket megnevezték horvátul. Őszi népdalokat tanultak. Kézműves foglalkozás keretében őszi képet készítettek, többféle technikával: ragasztottak, színeztek, őszi termésekből képeket készítettek.

2020. szeptember 22., helyszín: Borsfa-Valkonya (8 km) közötti távon túráztunk osztályonként. Közben 5 db állomáson az előző napon tanultakból feladatokat oldottak meg a tanulók (1. gyümölcsök összepárosítása a horvát nevükkel, 2. őszi dal éneklése horvátul, 3. eldugott betűket megkeresni, abból horvát szavakat összerakni, 4. zöldséget bekötött szemmel zsákból kihúznak, azt horvátul megnevezik, 5. célbadobás és a találatok számának megnevezése horvátul). Délután a valkonyai turistaháznál gesztenyét sütöttünk, majd horvát népi dalokat és játékokat tanultak a gyerekek. Kézműves foglalkozás keretében saját maguk készítettek és színeztek horvát motívumokat (kajkavska ruza).

Iskolánkban minden tanuló tanulja a horvát nyelvet. Az oktatás keretében és azon túl is törekszünk, hogy a tanulók minél szélesebb körben találkozzanak a horvát kultúrával, régi hagyományokkal. Projektünk célja volt a szókincsgyarapítás és a kommunikáció fejlesztése, készség és képességfejlesztés, népszokások ápolása, valamint a természet megismerése, melyek az identitás nélkülözhetetlen részét képezik. A programok során a tanulók jól érezték magukat, hasznosan töltötték idejüket, fejlődött kommunikációs képességük, illetve gyarapodott szókincsük. A kitűzött céljainkat sikeresen megvalósítottuk, melynek jövőbeni hasznosulása, hogy a két napban elsajátított ismeretekre a tanulmányok során építeni tudunk, illetve tovább tudjuk fejleszteni azokat.

 

Kapcsolódó galéria

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Pályázatok

Magyarország Kormánya
Okosan a pénzzel!
ESZA
Örökös ökoiskola
Aktív Iskola
MFP
Határtalanul
Petőfi200
EFOP