A kommunizmus áldozatainak emléknapja február 25.

A kommunizmus áldozatainak emléknapja február 25.

A KOMMUNIZMUS ÁLDOZATAINAK EMLÉKNAPJA

 
 

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja (szokásos említése: A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja) 2001. február 25. óta emléknap.

Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkárát 1947-ben ezen a napon a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok letartóztatták és a Szovjetunióba vitték, ahol nyolc évet töltött fogságban, először a Gulagon, majd 1951. szeptember 25-től az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai központi börtönében.

Az eset ezzel a demokrácia és a szabadságjogok semmibe vételének jelképévé vált, amely a kommunizmus közel 50 éves uralmát jellemezte.

A kommunizmus fekete könyve becslések és levéltári kutatások alapján körülbelül 100 millióra teszi a kommunizmus áldozatainak számát az egész világon. Kelet-Közép-Európában az éhínségben, kényszermunkatáborban vagy kivégzés által elhunyt áldozatok száma eléri az egymilliót. De a rendszer áldozata az is, akit börtönbe zártak, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, akit csoport- vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek, vagyis mindenki, akit a szabad cselekvés és választás lehetőségétől megfosztottak, testileg és lelkileg megnyomorítottak.

Erre a napra emlékeztünk mi is iskolánkban. Az áldozatok emlékére meggyújtottunk egy mécsest, majd egy perces néma főhajtással gondoltunk az elhunytakra, szenvedőkre.

Kapcsolódó galéria

A kommunizmus áldozatainak emléknapja február 25.

Pályázatok

Magyarország Kormánya
ESZA
Bázisintézmény
Okosan a pénzzel!
Határtalanul
MFP
Aktív Iskola
EFOP
Petőfi200